Λουκάς Σταύρου
Ζωγράφος, ποιητής, συγγραφέας, ενεργός πολίτης.

Μακάριος, Χούντα, ΕΟΚΑ Β

ΜΑΚΑΡΙΟΣ: Επηρμένος, ανθέλληνας, ανθενωτικός στη πράξη, φιλότουρκος και πιόνι των βρετανών. Από τις συμφωνίες Ζυρίχης μέχρι τις λεγόμενες συμφωνίες κορυφής Μακαρίου-Ντενκτάς κατέγραψε αλλεπάλληλα λάθη και προδοσίες.

ΧΟΥΝΤΑ: Ενεργούμενο των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ. Σήκωσαν την μεραρχία και άφησαν την Κύπρο ανυπεράσπιστη και εκτεθειμένη στον τουρκικό επεκτατισμό. Το πραξικόπημα έγινε με προδοτική προχειρότητα χωρίς σχέδιο β για την αντιμετώπιση προδοσίας εκ των έσω όπως και έγινε και για αντιμετώπιση τουρκικής εισβολής.

ΕΟΚΑ Β: Πλήρης απουσία πολιτικής αντιμετώπισης του Μακαριακού καθεστώτος με πολιτικό αγώνα. Επιλογή του ένοπλου αγώνα χωρίς σχέδιο ανάληψης της εξουσίας. Ενήργησε ως μοχλός πίεσης στο Μακαριακό καθεστώς με την ανόητη ελπίδα να επιβάλει αλλαγή κατεύθυνσης. Κατέστρεψε το ενωτικό κίνημα το οποίο χειρίστηκε με τον χειρότερο τρόπο.

Ενώπιον αυτών των τριών κακών ο τουρκικός επεκτατισμός πραγματοποίησε τα σχέδια του με ασήμαντες απώλειες και με πολλές επιτυχίες. Μεθόδευσε την δημιουργία κράτους εν κράτει με την στρατιωτική οργάνωση των τουρκοκυπριακών θυλάκων, κέρδισε στο πεδίο της διπλωματίας, πέτυχε στρατιωτικά με την εισβολή του 1974, μετέφερε τουρκικό πληθυσμό στα κατεχόμενα και έσυρε την εκλιπούσα κυπριακή δημοκρατία προ της αποδοχής δυο κρατών.

Παρά ταύτα εμείς οι εθνικοκοινοτιστές θεωρούμε πως όλα μπορούν να ανατραπούν και η απελευθέρωση να πραγματοποιηθεί.

Πρώτο: Με ένταξη της Κυπριακής δημοκρατίας στην ελληνική δημοκρατία και συμπολιτειακή ένωση των δυο κρατών του ελληνισμού με ένα κοινό στρατό.

Δεύτερο: Ανατροπή της πορείας του ενδοτισμού και εμπέδωση της στρατηγικής της απελευθέρωσης μέσα από πολύμορφο αγώνα μη αποκλειομένης της ένοπλης επίθεσης κατά των τούρκων κατακτητών.

Τρίτο: Γκρέμισμα της ολιγαρχικής οικονομίας και απελευθέρωση της λαϊκής παραγωγικής βάσης από την τραπεζοκρατική τυραννία. Η υπεραξία της λαϊκής εργασίας στην υπηρεσία της απελευθέρωσης.

Λουκάς Σταύρου